Szeretettel köszöntelek a édesvizi halak közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
édesvizi halak vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a édesvizi halak közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
édesvizi halak vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a édesvizi halak közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
édesvizi halak vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a édesvizi halak közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
édesvizi halak vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
2011. 11. 06.
Prémium kategóriás trópusi halfaj, a barramundi tenyésztésére
dolgozott ki új, a geotermikus vízkészlet felhasználására alapozott
technológiát egy öttagú hazai konzorcium összesen 465 millió forintból.
Szakemberek szerint jelentős gazdasági potenciál rejlik a
felsőkategóriás halfaj tenyésztésében.
A program egyik fő célja a "pontycentrikus" magyarországi
halgazdálkodás diverzifikálása volt Magyarországon még nem szaporított
fajokkal - mondta el az MTI-nek Szűcs István, a konzorcium egyik
kutatóműhelyének, a Debreceni Egyetem Agrár- és Gazdálkodástudományi
Centrumának (DE-AGTC) egyetemi docense.
A 4 éves, jelenleg a felénél tartó kutatás során igyekeztek
kifejleszteni a barramundi ivadékellátásának, tartásának és
takarmányozásának technológiáját - tette hozzá a Magyar Akvakultúra
Szövetség alelnöki tisztét is betöltő szakember. A fejlesztéshez 350
millió forint hazai innovációs forrást használhattak fel.
Mint mondta, a jelenlegi hazai tógazdasági haltermelés kis
intenzitású, a hektáronkénti hozamok ritkán érik el a 1,5 tonnát. A
másik jelentős probléma, hogy a legnagyobb mennyiségben termelt ponty
hazai és európai piaca évek óta nem bővül.
A kutatócsoport a hazánkban nagy mennyiségben és olcsón
rendelkezésre álló melegvíz nyújtotta lehetőséget használja ki a
melegigényes halfaj tenyésztésére.
A Jászkiséren 275 millió forintból, részben egy másik pályázaton
nyert pénzből kialakított termelő telepen évente 80 tonna barramundi
húst állítanak elő, ami az európai termelésnek is jelentős része. Mivel
Európába a hal nagyrészt Ázsiából érkezik, a frissen előállított termék
akár kitörési pont is lehet, hiszen annak ára 25-30 százalékkal is
magasabb lehet - hangoztatta.
A barramundiról szólva kiemelte, hogy az szálkamentessége és kiváló
húsminősége miatt igen keresett, jó növekedési eréllyel rendelkezik és
folyamatosan emelkedik az árszínvonala. Jelenleg a hal kiskereskedelmi
ára 2700-2800 forint kilónként. A Délkelet-Ázsiában őshonos hal
kifejlett példányának súlya a 60 kg-ot is elérheti - húzta alá.
A projektvezető Jászkiséri Halas Kft-t, továbbá a szarvasi
Halászati- és Öntözési Kutatóintézetet, a Szent István Egyetem
Halgazdálkodási Tanszékét, valamint az Unio Seafood Kft-t magába foglaló
konzorcium projektjében a DE-AGTC végezte egyebek mellett az
ikrakeltetésben és ivadéknevelésben is alkalmazható ezüstkolloidos
baktérium- és gombamentesítő technológia kidolgozását, valamint számos
takarmánykiegészítő fejlesztését
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!