Szeretettel köszöntelek a édesvizi halak közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
édesvizi halak vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a édesvizi halak közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
édesvizi halak vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a édesvizi halak közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
édesvizi halak vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a édesvizi halak közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
édesvizi halak vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Tudományos neve: Tinca Tinca Nyugat –Európában a compó nagyra becsült horgászhal, amelyet intenzíven telepítenek. Mi kisebb gondot fordítunk telepítésre, ezért ritkábban, inkább csak pontyozás, keszegezés közben akad horogra. Külföldön húsát is többre értékelik, mint a ponytjét. Így értékes exportáru lehetne, ha tógazdaságaikban megtermelnék. Változó eredménnyel járulékos halként ugyan már régóta tenyésztik, de nem fordítanak rá kellő gondot; ennek oka a tavakban való ivadék –előállítás bizonytalansága, nehéz halászhatósága, nagyarányú kallódása. Mesterséges szaporítása megoldott, ezzel állományának növelésére nagyobb lehetőség nyílt. Érzékszervei: Testét egészen apró pikkelyek borítják és rendkívül nyálkás. A szájzugban 1-1 bajusz szállat, visel. Uszonyai lekerekítettek. A tejes has úszóinak első sugara megvastagodott. Színezetében a zöldes árnyalatok dominálnak. Éppoly igénytelen, szívós hal, mint a kárász. Szaporodása és növekedése: 3-4 nyaras korában ivarérett. Májustól kezdődően 20 C fölötti vízhőmérsékleten ívik; a szélvizekben, növényzetre rakja le az ikrát. A 4-5 mm –es lárvák mintegy 3 nap alatt kelnek ki az ikrából, életük első napjait a növényzetre függeszkedve töltik. A halastavakban, egynyaras korban 40-80 mm-es a kétnyaras korban 100-150 mm-es, háromnyaras korban éri el a negyedkilós tömeget. Megnőhet 2-3 kg-osra is. Tartózkodási helye és táplálkozása: Lassúbb folyásokban is megél, de igazán a mocsaras állóvizeket kedveli. A folyók medréből az ártérre húzódik. Leginkább az iszapos fenekű, növényzettel benőtt helyeken tartózkodik. Előnyben részesíti az állati táplálékot, az iszaplakó szervezeteket ( pl: az árvaszúnyoglárvát, a csővájóférget ). Különösen szívesen fogyasztja az apró csigákat alkalmilag azonban növényi részeket, törmelékeket is. Állandó turkálásával lazítja, szellőzteti is az iszapot. Nemcsak az élőhelyét tekintve igénytelen, képes fél, sőt háromnegyed évet is koplalni. Horgászata: Hínártisztásokon, nád mellett keressük, ha kifejezetten compóra akarunk horgászni, bár igen kevés vizünk van, ahol ez érdemes. Úszós és fenekező felszereléssel egyaránt fogható. A tapasztalatok alapján, lustán kap, a csalit hosszabban tologatja, kóstolgatja, ezért a horog hegyére tett kis csalit tartják a legcélravezetőbbnek. Giliszta és pépféle csalira kap leginkább, de járulékosan kárászozás, keszegezés, pontyozás közben bármilyen más csalin is rajtaveszít. Régi szakírásokban az is olvasható, hogy a ragadozó halak nem kedvelik, ne csalizzunk vele. Gyakorlati tapasztalatunk éppen ellentétes, előfordul, hogy dunai süllőző helyen keszegfélék bősége idején azokra nem volt kapás, compót felkínálva viszont nyomban eredmény született. |
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!