Szeretettel köszöntelek a édesvizi halak közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
édesvizi halak vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a édesvizi halak közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
édesvizi halak vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a édesvizi halak közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
édesvizi halak vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a édesvizi halak közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
édesvizi halak vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Latin neve: Astacus Astacus
Angol neve: Freshwater Crayfish
Német neve: Flusskrebse
Francia neve: Écrevisse
Mérete: 20 - 25 cm.
Ázsia nyugati részétől egész Európáig a lassu folyású folyókban, tisztavizű patakokban él. Csak éjszaka hagyja el rejtekhelyét. Kisebb állatokkal, növényi részekkel, elpusztúlt állatok húsával táplálkoznak. Petékkel szaporodnak, amelyeket a potrohán hordoz. A kikelt kis rákok, ahogy felélték szikzacskójukat, leválnak az anyjukról és önálló életet kezdenek. Életkoruk a 20 évet is eléri.
Hazánkban gyakori a kecskerák /Astacus Leptodactylus/ és a kövirák /Astacus Torrentium/.
A folyami rákok, hogy növekedhessenek, életük során, évente 1-2 szer levetik páncéljukat. A vedlés nagyon igénybe veszi a rákokat, mivel a páncélt először megrepeszti, majd egész testének mozgásával kibújik a páncéljából. A kibújt rák bőre puha, ezért sok veszély leselkedik rá.
A rákok előkészítése előtt meg kell győződni arról, hogy élők legyenek, mivel husának nagy a víztartalma és magas a fehérje tartalma, ezért gyorsan bomlik. Bő vízben körömkefe segítségével egyenként jól megsikáljuk, úgy hogy ollóit kezünkkel összefogjuk. A jól megmosott rákokat tiszta, hideg vízben főzés előtt leöblítjük. A rákokat az előbb leírtak szerint kézbe vesszük és a farok végződésénél lévő középső pikkelyt megfogjuk, majd csavaró mozdulattal meghúzzuk, így kitépjük a rák egyszál belét. A rákokat petrezselyem zölddel, köménymaggal ízesített forró vízbe dobjuk, ahol főzés közben vörös színt kapnak.
Főzés után lehűtjük, majd az ollókból a vékonyabb szárat befelé törjük. Oldalát éles késsel levágjuk, páncélját letörjük és kiemeljük az ollókból a húst. A farok húsát kés segítségével kiemeljük, a farokgyűrű éllemezeit egyik oldalt levágjuk, ügyelve arra, hogy a hús ne sérüljön meg. A farok hús belsejét behasítjuk, és az esetlegesen benne maradt egyszál belet eltávolítjuk. Az apró rákokat levesráknak, a közepes méretűeket ragúráknak, míg a kiemelkedően szép példányokat szólóráknak nevezzük.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!