Szeretettel köszöntelek a édesvizi halak közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
édesvizi halak vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a édesvizi halak közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
édesvizi halak vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a édesvizi halak közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
édesvizi halak vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a édesvizi halak közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
édesvizi halak vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Az afrikai harcsa fogása egyre több horgászt „fertőz” meg,
ami nem véletlen. Rendkívül szórakoztató egy-egy nagyobb példány
kifárasztása, történjen az akár gyűrűs- vagy akár rakósbottal. Vannak
azonban olyan apró trükkök, amivel még eredményesebbek lehetük. Lássuk,
milyen tanácsokkal tud szolgálni Vidó Ferenc mesterhorgász az
Eurohorgász olvasóinak, ha afrikai harcsát szeretnének fogni...
Ahhoz,
hogy sikeresek legyünk meg kell ismernünk az afrikai harcsák
viselkedését, szokásait. Hivatalosan először 1984-ben hozták be
hazánkba. Törökország folyóiban, Kis-Ázsiában valamint Afrika tavaiban,
mocsaraiban honos. Testformája leginkább a menyhalhoz hasonlít, de az
afrikai harcsa akár elérheti a 15 kg-os testsúlyt is. Jellegzetesen
lapos feje gyakorlatilag kiteszi a testhosszának egyharmadát. Tartósan
15 Celsius-fok alatti hőmérsékletet nem viseli el, ezért vadon nálunk
nem is fordul elő. Esetleg olyan tavakban élhet meg, melyeket termálvíz
táplál. Nyolc bajuszszála van, és legjobban a 25–33 Celsius-fokos
hőmérsékletű vizet kedveli.
A kifejlett példányoknak igen jó a
tűrőképességük. Remekül elviselik, ha a környezetükben tartósan kevés az
oxigén. Az afrikai harcsa gyorsan növekszik, intenzív tenyészetekben
6–10 hónap alatt eléri az 500–1000 grammos piaci tömeget. Sokan tartanak
attól, hogy a törpeharcsákhoz hasonló módon ezek a halak is képesek
túlszaporodni a vizeinkben. De ettől természetesen nem kell tartani.
Adottságai valóban megnöveli az afrikai harcsa tűrőképességét, de mint
azt már említettem, nem szereti a tartósan hideg vizet. Az állat egyik
kopoltyúíve járulékos légzőszervvé alakult, emiatt a légköri levegőből
is fel tudja venni az oxigént.
Ne finomkodjunk. Használjunk erős rakósbotot, és
nagyméretű merítőt a halak biztonságos fárasztása
és szákolása érdekében.
Az 5 mm-es gyorsan oldódó Maros Mix halas pellet
kiváló etetőanyag az afrikai harcsák horgászatához.
Az intenzív büdös „illat” nagyon jól terjed a vízben,
ezáltal a halak is gyorsan megtalálják etetésünket.
Lőhetjük csúzlival is, de Ferenc példáját követve
etetőcsésze segítségével is bejutathatjuk a
granulátumokat a kívánt helyre.
Mesterünk egy pontyozáshoz kifejlesztett úszót
használ 1, 5 grammos méretben. Ennek antennája
üreges és nagyon jól terhelhető, tehát nagyobb
csalikhoz is ideális választás.
Már régóta terveztem, hogy keresek egy szakértőt a téma bemutatására és megpróbálom röviden összefoglalni, hogy mire kell ügyelni akkor, ha afrikai harcsát szeretnénk fogni. Vidó Ferenc rengeteget horgászik és vannak alkalmak, amikor kifejezetten ennek a halnak a megfogására szenteli idejét. Egyik kedvenc vizén, a gyulavári liget tavon találkoztunk és kértem, hogy mutassa be, hogyan kell ezt a fajta horgászatot profi módon művelni. Véleménye szerint a siker kulcsa az etetésben és a hal megakasztása után történő fárasztásban van. Ha nem megfelelő etetőanyagot használ a horgász, nem jelennek meg nagy mennyiségben a halak az etetésén. Az afrikai harcsa mindenevő ugyan, de nem mindegy, hogy egy édes, pontyoknak szánt csalival próbáljuk a horgászhelyhez csalni, vagy egy büdös, magas fehérje tartalmú pellettel. Ez utóbbit ugyanis imádják. Ferenc annak érdekében, hogy a harcsák minél hamarabb megtalálják etetését, kizárólag gyorsan oldódó 5 mm-es halas pellettel etet. Ez a granulátum egy nyári 24-28 Celsius-fokos vízben 10 perc alatt képes feloldódni. Az apró részecskék pedig a halak és szél keltette legkisebb áramlatokkal is jól terjednek a vízben, így keltve fel a mohó halak figyelmét.
A nagyméretű horgon és hajszálelőkén felkínált
Maros Mix XXL Ponty 20 mm-es pelletnek nem
tudnak ellenállni a mohón táplálkozó afrikai harcsák.
A fotón látható hal szájában jól megfigyelhetőek
az etetésre szánt pellet maradványai. Ha ilyet
tapasztalunk, garantáltan jól végeztük a dolgunkat.
A pelleteket, pelletstopper segítségével rögzíthetjük
legkönnyebben.
Íme Ferenc csalija. Ez a hajszálelőkén felkínált
halolajokban és hallisztben gazdag pellet kifejezetten
kellemetlen szagú, de szerencsére csak a mi orrunknak!
Az afrikai harcsák egyszerűen megőrülnek érte.
A fárasztás pedig egy másik sarkalatos pontja az
afrikai harcsára történő horgászatnak. Ez a hal ugyanis – mint azt
korábban már említettem – a légköri levegőből is képes felvenni az
oxigént. Emiatt pedig a szokásostól eltérő módon kell bánni vele. Míg
egy átlagos hal fárasztásánál arra kell törekedni, hogy minél hamarabb
felhozzuk a víz tetejére, és „megpipáltassuk” az afrikai harcsa akkor
fárad a legjobban, ha nem hagyjuk levegőt venni. Ekkor ugyanis új erőre
kap és egy nagyobb példány megviccelheti a horgászt. És, hogy mekkora a
különbség, ha hagyjuk levegő után kapkodni a halat? Ferenc sok
horgásszal találkozik a vízparton és horgászüzletében, akik gyakran egy
órás fárasztásokról számolnak be. Mesterünknek a mellékelt fotón látható
7 kg-os példány kifárasztásához mindössze 8 percre volt szüksége.
Elmondása szerint törekedni kell arra, hogy minél kevesebbszer vegyen
levegőt a hal, és hagyni kell, hogy a lefelé törekedjen a fenékre, ezzel
magunknak segítünk és lerövidíthetjük a fárasztás idejét.
Végzetül
ne feledjék, nemcsak jó sporthal és kemény ellenfél, de a húsa is
rendkívül ízletes. Mit is írhatnék még? Kellemes afrikai harcsázást
kívánok!
Alkalmazzunk láncólmozást az úszó kisúlyozásakor.
Az afrikai harcsa kapása határozott ugyan, de
lényegesen eredményesebbek leszünk akkor, ha
egy nagyméretű cseppólom helyett, több apró
sörétólommal súlyozunk.
Ferenc és egy gyönyörű 7 kg-os példány.
Egy ekkora hal fárasztásánál nagyon kell figyelni.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!